skin-box house

The clients were a design savvy established couple who were tired of living between their respective dwellings and were looking to settle into one residence, one with grown-up children who needed a room of their own if they were to move in to the renovated house. They were aspirational and knowledgeable about design from the outset, demanding a modern interior that would suit their needs for corporate entertaining – yet provide a cool and beautiful environment to encourage the teenage children to stay over and hang out with their friends.

The design parti strengthens the zoned living areas to provide retreat space for the clients and to transform the relationship of the main living zone to the garden. Minimization of structure and concealed wall bracing allow for a fully glazed wall. This glazing, together with the central sliding door, a flush threshold and consistent floor treatments, dissolve the barrier between the living area and the garden. Tongue and groove timber ceiling and joinery are matched with vertical timber battening to the garden fence providing a material relationship between interior and exterior. Two confined spaces have become one generous and conceptually complex interior/exterior living space.

The new first floor bedrooms and ensuite are located cantilevered over the garden and living zone a half level above the existing bedrooms, experiencing soft and variable light conditions from the polycarbonate skin that contains them – the skin box. Hooded horizontal clear windows puncture the skin and provide treetop views within the restrictive parameters of normal privacy screens.

The stair that leads to the skin-box returns back and leads to the new second floor roof terrace. Polycarbonate balustrades, timber lining to wall and roofing, and an aluminium privacy hood conceptually connect to the spaces below. The roofing and the hood provide a horizontality suggestive of the expansive and long range views to the city centre and surrounds. Providing a dramatic rooftop experience, the pop up addition makes an idiosyncratic contribution to the streetscape.

Year:

2014

Location:

Windsor

Site Area:

170m2